Rutte of Roemer?

In de aanloop naar de verkiezingen op 12 september as., is lang de indruk gewekt dat het daarbij zou gaan om een keuze tussen Rutte (VVD) en Roemer (SP), ofwel tussen (de voortzetting van) neo liberaal beleid dan wel socialistisch beleid. A.d.h.v. onze Social Media Scan voerden we een inhoudsanalyse uit op berichten in sociale media in de week waarin de eerste lijsttrekkersdebatten hebben plaatsgevonden (22 en 26 augustus). Conclusie: in sociale media lijkt er weinig te wijzen op de veronderstelde tweestrijd.

In onze analyse hebben we ons gefocusd op de lijsttrekkers van de 4 grootste partijen (volgens de meest recente peilingen) en in eerste instantie gekeken naar de ontwikkeling van hun aandeel in de berichtgeving op social media. Vanaf de dag waarop het eerste debat plaatsvond (22 augustus), blijkt Mark Rutte vijf van de zes dagen de meest genoemde politicus in sociale media (zie onderstaande grafiek). Wilders genereerde gedurende de hele week dagelijks vrijwel evenveel berichten als Roemer. Samsom voegde zich pas vanaf 26 augustus bij dit gezelschap. 

Grafiek : “Genoemd in berichten op social media” (%)

Het lijkt er dus op dat Rutte in de sociale media profiteert van de zogenaamde premier bonus, althans wanneer uitsluitend wordt afgegaan op het aantal berichten. Wanneer ook de inhoud van die berichten onder de loep wordt genomen, wordt het beeld genuanceerder. De berichten die naar aanleiding van het debat op 26 augustus werden geplaatst hebben namelijk overwegend een negatieve ondertoon. Veel bloggers vinden dat hij weer met de bekende (liberale) riedel kwam, maar vroegen zich af wat hij daarmee dan wel bereikt heeft. Ook het zaaien van angst voor de socialisten nemen velen hem niet in dank af. Opvallend is voorts de ergernis aan zijn manier van optreden. Hij liegt, ontwijkt vragen, zet mensen op het verkeerde been en laat ze bovendien niet uitpraten. Enkele bloggers, die blijkbaar de vorige keer op Rutte gestemd hebben, geven aan dit nu niet meer te zullen doen.

Over het optreden van Samsom zijn de berichten daarentegen overwegend positief. Vooral zijn optreden (sterk, rustig, duidelijk, verbindend) wordt geprezen. Iemand noemt het een verademing bij alle politiek opportunisme en verdraaien van de waarheid. Opvallend is voorts dat ook veel bloggers uit andere politieke kampen die mening zijn toegedaan. Anders dan bij een aantal teleurgestelde Rutte – stemmers, is dat voor hen echter geen aanleiding om nu ook op Samsom te gaan stemmen. Verder wordt er soms op gewezen dat het sterke optreden van Samsom Rutte nu zeker tot winnaar van de verkiezingen maakt. Rechts heeft hij immers geen tegenstanders meer (Wilders is over de top en het CDA ligt op zijn rug) en op links gaat zijn gedoodverfde tegenstander Roemer stemmen verliezen aan Samsom. Dat laatste overigens niet alleen door het sterke optreden van laatstgenoemde, maar ook door het tegenvallen van Roemer. Hoewel ook veel van zijn aanhangers dit erkennen, is dat voor hen geen aanleiding om niet op hem te stemmen.

Of en hoe de hier gesignaleerde trends in de sociale media afgelopen week (20 t/m 27 augustus) zullen doorwerken, zal uit de peilingen in de komende twee weken en uiteindelijk in de verkiezingsuitslag op 12 september, blijken.