Uitkomsten Pensioenmonitor 2014

Ontwikkeling pensioenvertrouwen

Pensioenbetrokkenheid stijgt maar pensioenvertrouwen smelt weg, vooral onder jongeren.

De betrokkenheid bij pensioen heeft geprofiteerd van de grote aandacht voor pensioenen in de media sinds 2008. Steeds meer Nederlanders geven aan dat men zich er meer mee bezig zegt te houden. Dat blijft stijgen: van 29% in 2008 via 35% in 2010 tot 48% in 2014.

Het vertrouwen in een goed pensioen later blijft wegsmelten: had in 2008 50% veel of enig vertrouwen daarin en daalde dit in 2010 tot 34%, inmiddels is dit verder gedaald tot een schamele 27%. Dat is dus in zes jaar tijd bijna gehalveerd. Zo blijkt uit de RenM|Matrix Pensioenmonitor, een periodiek online onderzoek onder ruim 800 werkzame Nederlanders*.

PensioenmonitorZien we in de leeftijdsgroepen boven de 35 een stijgende betrokkenheid, bij de jongere werknemers is de betrokkenheid niet gestegen: dat blijft hangen op 29%. Nog zorgwekkender is het steeds lagere aandeel van de ‘35-minners’ dat vertrouwen heeft in een goed pensioen later: dat is inmiddels gedaald van 37% in 2010 tot een zeer magere 20% in 2014! Dit is vooral zorgwekkend omdat deze groep maar weinig kennis heeft over pensioenzaken. Dit staat haaks op de individualiseringstendens in het pensioenstelsel waarbij steeds meer verantwoordelijkheden bij de werknemer worden gelegd. Als die zich dan niet tijdig in de materie wil/kan verdiepen verergert het probleem, bovenop de vergrijzing die betekent dat steeds minder werkenden de pensioenen moeten opbrengen voor steeds meer ouderen (die bovendien ook nog eens steeds ouder worden). Alleen al door die demografische ontwikkelingen versobert het pensioen vanzelf.

Is het gedaalde pensioenvertrouwen een signaal dat de jongeren werknemers aanvoelen dat hun pensioen wel eens beduidend slechter kan uitpakken dan dat van de oudere generaties? Of wijst dit op een generatie die de pensioeninstellingen de rug toekeren? Hoe het ook zij,  er zal veel moeten veranderen om de jongere generatie pensioenvertrouwen te geven. Daarbij zal op de eerste plaats  het gedrag van de pensioeninstellingen moeten veranderen waarbij ze zich veel meer en communicatief professioneler moeten inspannen om de niet betrokken, over weinig kennis beschikkende jongeren met de juiste triggers te activeren en te verleiden tot actie. Dat is geen gemakkelijke opgave. Een suggestie is b.v. om de jonge medewerkers bij de pensioeninstellingen zich nou eens goed te laten verdiepen in de leefwereld van jongeren en die kennis gebruiken om de pensioencommunicatie een ‘leeftijdsgebonden’ inhoud te geven. RenM|Matrix doet al meer dan 30 jaar onderzoek voor uiteenlopende pensioenorganisaties en voor zover wij kunnen overzien lijkt het er op dat het leervermogen van pensioeninstellingen niet alleen omhoog moet maar ook kan. Er ligt hier een mooie en maatschappelijk noodzakelijke uitdaging!

Bovenstaande bevindingen waren voor VVP, het weekblad voor de financiële dienstverleners, aanleiding om er uitgebreid aandacht aan te besteden. De complete inhoud van het artikel in VVP kunt u hier downloaden. Wilt u meer informatie over pensioenonderzoek in het algemeen of onze pensioenmonitor in het bijzonder? Neem dan contact op met Max Cramwinckel of Huub Boom.

* Bron: RenM|Matrix Pensioenmonitor 2014 (webonderzoek onder leden onderzoekspanel Panelclix, dataverzameling 13-18 februari 2014, n=814 werkzame personen 18 jaar en ouder, gewogen naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en sector).