Woelige tijden voor brancheverenigingen

De enige constante is verandering! Met deze waarheid over onze tijd worden niet alleen bedrijven geconfronteerd maar, in het verlengde daarvan, ook branche- en beroepsverenigingen. Veranderingen in wet- en regelgeving, in combinatie met bezuinigingen, maken het voor de bestuurders van deze verenigingen niet eenvoudig om hun leden optimaal te bedienen. Inzicht in wensen en verwachtingen van leden, stakeholders en marktpartijen, tegen de achtergrond van een veranderende omgeving, zijn dan van vitaal belang.

RenM|Matrix heeft diverse brancheverenigingen in dit soort omstandigheden begeleid met behulp van onderzoek. In het recente verleden hebben we dat gedaan voor: Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, EnergieNed, de vroegere koepelorganisatie van energiedistributiebedrijven, de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de Limburgse Werkgeversvereniging (LWV), de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) en VastgoedCert, een branchebreed onafhankelijk platform voor de registratie van gecertificeerde makelaars en taxateurs. Onlangs hebben we een onderzoek afgesloten onder voorzitters en secretarissen van ondernemingsraden. We hebben dat onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Branchevereniging Medezeggenschap (BVMZ). Dat is een vereniging van opleidingsinstituten die cursussen en trainingen verzorgen voor leden van ondernemingsraden. Tot begin dit jaar was dat een beschermde markt. Nu wordt de BVMZ, net als in veel andere branches het geval is, geconfronteerd met de gevolgen van liberalisering.

Voor de BVMZ peilde RenM|Matrix  de verwachte gevolgen van deze liberalisering voor de budgetten en de vraag van ondernemingsraden naar cursussen en trainingen voor hun leden. Er blijken aanzienlijke verschillen te bestaan in de mate waarin men de gevolgen van de liberalisering op de behoefte aan cursussen en trainingen kan inschatten. Waarschijnlijk hangt dit samen met de uitkomst dat veel ondernemingsraden niet op de hoogte zijn van de gevolgen van het verdwijnen van de GBIO-regeling als onderdeel van de hiervoor bedoelde liberalisering.

Vooralsnog lijken de ondernemingsraden geen consessies te willen doen op het vlak van de kwaliteit van opleidingen voor hun leden. Eventuele besparingen worden ook niet gezocht in de vorm waarin opleidingen worden aangeboden, maar vooral in de locaties waar ze worden gehouden. Met behulp van de verworven inzichten kan de BVMZ haar leden helpen bij de aanpassing van hun aanbod aan de veranderende omstandigheden op de markt.